Tomaattiterttu

Tomaatintaimet ovat täynnä tomsuterttuja, mutta kovinkaan paljon kypsymisen merkkejä niissä ei näy vielä. Joten ei muuta kuin sakset heilumaan, leikkelin pois suunnilleen kaikki oksat, joissa ei ole hedelmiä.

Kuten aina tähän aikaan vuodesta, kaljut tomaatinvarret näyttävät vähintäänkin säälittäviltä. Mutta leikkaamisen pitäisi välittää kasville viestiä, että nyt olisi korkea aika lakata kasvamasta pituutta ja tekemästä kukkia, ja keskittyä tomaattien kypsyttämiseen.

Viimeistään nyt on kai pakko myöntää, että kesä meni jo, vaikka viimeiseen asti toivoin muuta. Olen ollut viimeiset pari viikkoa iltaisin niin paljon menossa, että olen ehtinyt kotiin vasta, kun ilta on jo hämärtynyt. Mutta nyt päivänvalossa partsillani näytti jo niin ränsistyneeltä, että varustauduin roskapusseilla, saksilla ja lapiolla, ja ryhdyin karsintapuuhiin.

Tomaatinrungot

Toisena karsintalistalla olivat petuniat. Vaikka niissä on edelleen kukkia vaikka muille jakaa, varret näyttävät jo kuihtuneilta eikä setti näytä enää kovinkaan kivalta. Leikkasin maljakkoon kaikki kukkavarret, joissa oli enemmän kuin yksi kukkanen, ja nakkasin loput roskapussiin. Maljakon jätin partsille, sillä önniäisten vuoksi en uskalla tuoda sitä sisälle tartuttamaan viherkasveja.

Partsin kaiteelta lähti petunioiden lisäksi myös laatikollinen lobelioita ja samettikukkia. Osa niistä päätyi biojätteeseen ja osan sommittelin uudelleen kesäkurpitsalta vapautuneeseen isoon ruukkuun. Kesäkurpitsa siis päätti heittäytyä hankalaksi, keräsi lehtiensä suojiin ison joukon kirvoja ja mädännytti sen yhden ainokaisen kurpitsan :(. Ehkä nyt on aika todeta, että kesäkurpitsa ei vaan viihdy meikäläisen parvekkeella.​

Samettikukat ja lobelia

Partsi näyttää nykyisellään hirvittävän kaljulta! Ehdin kesän aikana jo tottua ihanaan viidakkotunnelmaan ja nyt sitä pitää odotella taas melkein vuosi. Onneks viljelylaatikossa ruusupapu, lobeliat ja muutama muu kaveri rehottavat edelleen entiseen malliin. Ja hyasinttipapu, joka jäi hirmu paljon pienemmäksi kuin viime kesänä, on taikonut esille pari kaunista kukkaa.

Kanervia tai muutakaan syysjuttuja ei tarvitse lähteä ostamaan ihan heti, sillä aika paljon kesäkukkia jäi vielä kasvamaan. Petunioiden ja samettikukkien tuoksussa aavistaa vielä hitusen kesää :).

Hyasinttipapu