Nyt on viherkasvit kannettu sisätiloihin. Tosin ne olisivat pärjänneet vieläkin parvekkeella tähän päivään asti – ainakin päivisin. Uskomatonta, että lokakuun puolessa välissä parvekkeen lämpömittari näytti vielä yli +20°C. Öisin kuitenkin viileyden jo huomaa, mutta silti tuntui kun olisi eletty vielä elokuisia iltoja.

Muratti kestää viileyttä, joten se sai vielä hetkeksi jäädä lasitetulle parvekkeelle. Monivuotisista mm. kuunliljan ja kärhön, jonka leikkasin alas, jätän parvekkeelle koko talveksi. Keräsin ne yhteen paikkaan ja peittelen hallaharsolla heti ilmojen kylmetessä.

Viherkasveilla helppo parvekekesä

Valitettavan moni kärsi tuhohyönteisistä, mutta omissa kasveissani niistä ei onneksi ollut huolta. Itselle kulunut kesä oli muutenkin elämäni helpoin parvekekesä, joka mentiin oleskelupuolen osalta teemalla viherkasveilla viidakoksi.

Helppohoitoisella parvekella helteinen kesä meni palmun alla istuskellessa

Viherkasvit tekivät parvekkeesta helppohoitoisen. Oikeastaan kesän pääasiallinen parvekepuuha oli kastelu, kastelu ja kastelu, sekä lannoitus. Eli kesä meni lähinnä vain vettä kantaessa ja palmun alla nautiskellessa.

Tomaatti oli tosin poikkeus, mutta ei siinäkään paljon työtä ollut, vaan komeasti kasvoi kattoon asti ja teki hyvin satoa.

Yhteenveto kuluneesta kesästä

Tein yhteenvetoa kuluneesta parvekekesästä. Suurilla viherkasveilla saa nopeasti vihreyttä ja helppohoitoisen parvekkeen. Toisaalta taas huomasin, jälleen kerran, että tungin parvekkeelle niin paljon kasveja ja kalusteita, etten meinannut sekaan mahtua. Viidakkohan siitä tuli kun kasvit pinkaisivat kunnon kasvuvauhtiin kesän aikana. Kivahan se viidakkokin oli, mutta esim. lasitusten pesu kävi mahdottomaksi, joten niinpä se jäi näin syksyyn tehtäväksi.

Syyssiivous

Keväällä parvekkeen siivous on ensimmäisiä asioita, joihin kauden alettua ryhtyy. Näin syksyllä siivoamista on myös, koska harvemmin sitä onnistuu niin siististä kesäkukkia hävittämään, etteikö lattialla olisi roskia. Lasitukset pesen aina ennen pakkasia, jottei ne jäädy. Puhtaiden lasien läpi näkeekin paremmin kaikki ihanat syksyn värit – myös pihalla ja lähiympäristössä. Auringon valokin pääsee paremmin puhtaista ikkunoista sisälle, joten sen kaiken vähenevän valon kerää mielellään talteen.

Parvekkeen valaistus

Huomaan kausivalojen määrän lisääntyvän sitä mukaan, kun valoisa aika lyhenee. Niillä saa parvekkeelle tunnelmaa niin paljon, että viileämmässäkin ilmassa tekee mieli istuskella ”ulkona”.

Tunnelmallista parveketta on kiva ihailla myös sisätiloistakin. Tosin nyt täytyy taas olla varovainen, ettei valoissakin kohta lähde nk. mopo käsistä, kuten kasvien kanssa kävi.

Keväällä kukkivien sipulien istutus saa vielä odottaa

Monissa lehdissä ja blogeissa kerrotaan nyt keväällä kukkivien sipuleiden istuttamisesta. Olen monena vuonna istuttanut niitä ruukkuun ja keväällä onkin ihanaa, kun tulppaanit ja muut syksyllä istutetut sipulit lähtevät kasvuun. Sipulikasveja voi istuttaa hyvinkin myöhään syksyllä, jopa marraskuussa. Koska nyt on ollut niin lämmintä, olen jättänyt suosiolla istuttamiset odottamaan kylmempiä säitä.

Ruukkuistutuksilla on pari etua puolellaan, maahan istutukseen verrattuna. Istutuksia voi tehdä huomattavasti myöhempään, eikä myyristä ole huolta parvekeruukuissa, kuten mökillä, jossa sipulit ovat joskus hävinneet näiden maanalaisten vilpeltäjien ravinnoksi.

Kohta voidaankin aloittaa suunnittelemaan parvekkeille jouluisia tunnelmia, sillä sekin on ihan pian jo ovella, mutta sitä ennen kuitenkin nautitaan vielä syksyn väreistä ja tunnelmista!