Pimeimpänä vuodenaikana kaipaa valoa ja väriä. Historia ja perinteet antavat meille siihen hyvän syyn eli Kekri- ja Halloween-juhlat sekä pyhäinpäivä tarjoavat hyvän syyn koristella parveke värikkäine kurpitsoineen, lyhtyineen ja kynttilöineen. Laita parvekkeellesi niin paljon valoja kun haluat, sillä ne ovat kausivaloja, joita sytytellään heti iltojen pimennyttyä.

Koristelin parvekkeen pöydän yhdistämällä kaikki tämän ajan tapahtumat. Koristelin sen kynttilöillä pyhäinpäivän kunniaksi sekä lisäsin kurpitsat kuvastamaan sekä Halloween- että Kekri-juhlia, vaikkei kurpitsoita oikeasti satona ollutkaan.

Voisihan pöydän koristella myös ruukuissa kasvaneilla värikkäillä juureksilla, jolloin siitä tulisi mielestäni enemmän suomalaiseen Kekri-juhlaan viittaava.

Tapahtumissa on yhtäläisyyksiä, joten jokainen valitkoon itse viettääkö pyhäinpäivää, kekriä vai Halloween-juhlaa. Jokaisesta saamme kuitenkin syyn sytyttää valonlähteitä pimeään syksyymme, joten tervetuloa kaikki.

Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä, jolloin perinteisesti kynttilät syttyvät kaikkialla.

Kekri on perinteinen suomalainen sadonkorjuujuhla, jota vietettiin Pyhäinmiesten päivään mennessä eli 6.11. Silloin herkuteltiin kauden aikana saadulla sadolla, juhlien, laulaen, leikkien ja tanssien.

Halloween-juhlaa pidetään amerikkalaisena, mutta itseasiassa se on alunperin eurooppalaisten siirtolaisten sinne viemä. Sekin on sadonkorjuujuhla, joka liittyy myös vainajien muistamiseen.

Nyt on viimeisetkin tomaatit kerätty ja päivät lyhentyneet hämmästyttävällä vauhdilla.

Mitä aiemmin illat alkavat hämärtymään, sitä enemmän sytyttelen valoja parvekkeelle.

Elävät kynttilät tuovat aina omanlaisensa tunnelman, joten niitä on aina mukava sytytellä.

Elävän tulen kanssa on kuitenkin aina muistettava, ettei niitä saa jättää koskaan valvomatta yksin palamaan. Valitettavan moni tulipalo on alkanut kynttilöistä.  Lyhtyjen sisällä olevat tuikut ovat useimmiten turvallisia, mutta mm. ulkotulia ei saa koskaan polttaa parvekkeella!

Tänä päivänä on saatavana  edullisia pattereilla toimivia led-valosarjoja, jotka eivät kuumene ja ovat näin ollen turvallisia. Valikoimissa on monenmuotoisia ja -värisiä sekä eri kirkkausasteita, vilkkuvia ja tuikkivia. Jokainen löytää varmasti mieleisensä.

Itse tykkään henkilökohtaisesti valkoisen eri sävyistä – vai sanotaanko sitä kirkkaaksi tai värittömäksi?!? Naapurini puolestaan tykkää värivaloista. Hän sanoo niiden olevan hänen talvikukkiaan 🙂 Jokaiseen makuun löytyy varmasti mieleiset valot.

Syksyllä saa väriä myös kaikista ihanista syyskasveista, joista monet menestyvät pakkasien tuloon asti. Kun kiepauttaa valoköynnökset syysistutuksen ympärillä, näkyvät kasvien värit valojen
avulla ja luovat oman ihanan lämpöisen tunnelmansa.

Historiallista tai ei, sytetään valoja pimeisiin syksyisiin iltoihin ja nautitaan tunnelmasta.

Minkälaisin värein ja valoin olet koristanut oman parvekkeesi? Lähetä kuva, niin lisätään se muillekin näkyviin vinkiksi ja ihailtavaksi parveke.fi -sivustolle. Ota kuva, kun ulkona on vielä hieman valoisaa, saat parvekkeen valot ja tunnelman siten paremmin esille.