Elokuussa on laitetultu valoja parvekkeelle. Ja pikkuhiljaa olemme myös ymmärtäneet, että ne ovat kausivaloja – ei jouluvaloja.

Tiinan parveke huokui tunnelmaa ja tuoksuja

Pimenevät illat saavat ajatukset jo tulevaan syksyyn ja nyt onkin aika miettiä, minkälaisia valaistusratkaisuja käyttäisi omalla parvekkeellaan. Itse nappaan vinkkejä monesta eri paikoista ja muiden parvekkeet ovat aina hyviä vinkkikohteita. Kävin Tiinalla kylässä Vantaalla ja olihan se pakko samalla pari kuvaakin napsaista parvekkeelta, joka huokui tunnelmaa ja tuoksuja.

Suitsukkeet syttyvät tuoksumaan

Tiina on ihastunut suitsukkeiden polttamiseen ja täytyy myöntää,  niistäpä lähtikin todellakin ihana tuoksu. Hän kertoi, että ne ovat usein sisätiloihin liian voimakkaita, mutta parvekkeelle ne sopivat hyvin.

Minä puolestani ihastuin tänä syksynä kaukosäätimellä toimivaan led-kynttilään, sillä se osoittautui näppäräksi käytössä.

No, ehkä kaukosäädin on vähän turhake, mutta tuolla ylhäällä hyllyllä olevaa lyhtyä on hankala kiivetä sytyttämään ja sammuttamaan, niin sillä se onnistuu helpoiten.

Tosin monessa led-kynttilässä on myös ajastin, joka palaa 6 tuntia ja sammuu 18 tunniksi itsekseen, joten niitäkin voisi käyttää.

Led-kynttilälyhty hyllyllä syttyy kaukosäätimellä

Parvekkeeni saa lisää valoja, kunhan viimeisetkin tomaatit on sieltä kerätty. Tällä hetkellä siellä on viherkasveihin kiedottuja valosarjoja, joiden paikka muuttuu ilmojen kylmetessä, koska kasvit on tuotava sisätiloihin lämpötilan laskiessa alle viidentoista.

Pattereilla toimiva sudenkorento led-sarja valaisee viherkasvia
Kasvitkin "valaistuvat" illan hämärtyessä

Jos parvekkeella on pistorasia eli sähköistys, valinnanvaraa on enemmän. Kirjoitin viime vuonna sähkön tuomasta mukavuudesta, joten pistorasian voi halutessaan asennuttaa jälkikäteenkin.

Sähköttömälle parvekkeellekin kuitenkin valaistusvaihtoehtoja riittää. Saatavana on mitä erilaisempia patteri- ja aurinkokennoilla toimivia valosarjoja, valaisimia ja kynttilöitä. Lisäksi markkinoilla on jonkin aikaa ollut myös ladattavia valaisia, kuten alussa näkyvissä kuvissa oleva pyöreä Fatboyn Bolleke -valaisin, jollaisen laitan omalle parvekkeelle myöhemmin, mutta roikkumalla valaisimeksi.

Entä ne aidot kynttilät? Moni vannoo aitojen kynttilöiden ja tuikkujen nimeen ja myönnettäköön, että niissä on oma viehätyksensä. Lyhtyjen sisällä kynttilät ovatkin melko turvassa, kunhan varsinkaan tuuli ei pääse niitä avonaisella parvekkeella heiluttelemaan voimakkaasti.

Kynttilöitä poltettaessa on varmistettava, palamaton alusta ja etteivät lapset ja lemmikkieläimet pääse tuleen käsiksi. Kynttilää ei saa koskaan jättää valvomatta, joten huolehdi vähintään näköyhteydestä. ULKOTULIA EI SAA KOSKAAN POLTTAA PARVEKKEELLA! Kynttilöiden turvallisesta polttamisesta lisää Suomen Pelastusalan keskusjärjestön sivulta.

Mietin tässä, että jäävätköhän myös aidot kynttilät jossain vaiheessa kokonaan unholaan, kuten kävi joulukuusen kynttilöille valosarjojen yleistyessä. Mitä mieltä sinä olet?

Tunnelmallisia syksyn iltoja jokaiselle parvekkeelle!

– johanna –

Ps. Auringonkukilla saa nopeasti aurinkoista tunnelmaa vielä hetkeksi, vaikka ulkona ei paistaisi.