Huonekasvit parvekkeella

Viikonloppuna oli hyvää aikaa tehdä parvekkeella kevätpuuhia ja kesäsuunnitelmia. Edellisenä viikonloppuna olin jo pessyt lasitukset valmiiksi antamaan kaiken auringon valon sisään.

Tosin kaikkia kasveja ei vielä voi jättää parvekkeelle, vaikka lämpötila onkin jo öisinkin pysytellyt yli +10°C. Kylmää kestävät kasvit ovat sen sijaan säilyneet hyvin maaliskuusta lähtien.

 

Kevätkasveja
Tulilatva, rosmariini, muratti, timjami ja bellis eli kaunokainen ovat menestyneet ja pärjänneet hyvin keväisellä lasitetulla parvekkeella maaliskuusta lähtien.

Vaateostoksilta yllätyksiä kassiin

Piti lähteä ystävättären kanssa pelkästään kahville ja  shoppailemaan uusia vaatteita, mutta ostoskeskuksissa tekee helposti muitakin löytöjä.

Tukaanilla koristeltu tyynynpäällinen sopii hyvin suunnittelemaani "viidakkoteemaan"

Yllättäin kassissa olikin kankaita, tyynynpäällinen ja 7 litran kastelukannu – parvekkeelle tietenkin.

Kastelukannu
Suuremmalla kastelukannulla saa isommankin määrän kasteltua kerralla. Teelusikallinen kannulliseen kastelulannoitetta, joten tuosta purkista riittää pidemmäksikin aikaa.
Kankaat
Osaatko arvata kankaiden perusteella mitä olen suunnittellut tälle kesäksi parvekkeen toiselle puolelle - sille oleskelupuolelle? Teemoista on kiva lähteä rakentamaan, ja tämä on ollut suunnitelmissa jo pidempään.

Kasvualusta oli talven aikana painunut

Karviainen oli huputettuna hallaharson ja fleecepeittojen suojassa talven. Se selvisi hyvin talvesta ja puskee jo kovasti uusia lehtiä näin huhtikuun lopussa. Kasvualusta oli kuitenkin pahoin painunut eli sitä oli lisättävä.

Kesäsuunnitelmia parvekkeelle

Nyt on suunnitelmat valmiina. Kuten joku toimittaja mainitsi, että olen koko talven tehnyt suunnitelmia parvekkeelle. En nyt ihan koko talvea, mutta jotain kuitenkin tuli kehiteltyä. Aina suunnitelmat eivät toteudu, mutta onhan suunnittelukin jo osa hauskuutta, varsinkin näin keväällä, kun ei oikein vielä pääse muuta tekemään.

Parvekkeeni on todella pitkä, joten ajattelin jakaa sen kahdeksi täysin erilaiseksi osiokseen.

Tänä kesänä päätin käyttää pääasiallisesti vain suuria näyttäviä kasveja.

Suuret palmut ja muut huonekasvit tuovat viidakkomaista tunnelmaa. Ehkä joku nk. porttikin löytyy erottomaan eri alueet.

Laitan tänne puoleen parvekkeestani huone-, koriste- ja hyötykasveja niin paljon, että sekaan mahtuu korkeintaan yksi ihminen kerrallaan. Siinä voi sitten istuskella rentoutumassa ja tunnelmoimassa suihkulähteen solinaa kuunnellen.

Huonekasveja voi huhtikuussa vasta suunnitella laittavansa, sillä yöt ovat vielä liian kylmiä, jotta ne tarkenesivat. Myöhemmin kesällä tämä toivottavasti muistuttaa viidakkomaista viherkeidasta.

Suurissa ruukuissa on myös se hyvä puoli, että niitä tarvitsee kastella harvemmin. Suuri multatila säilyttää pientä paremmin kosteuden.

Tekstiileillä ja muilla elementeillä syntyy välimerellinen tunnelma parvekkeen toiseen päätyyn.

Toisella puolella parveketta on nk. oleskelutila. Olen jo useamman vuoden haaveillut merellisestä parvekkeesta. Tänä kesänä aion toteuttaa tuon suunnitelman. Olenkin alkanut pikkuhiljaa keräämään aiheeseen liittyviä asioita. Välimerellistä tunnelmaa ehkä…

 

Parvekkeen suunnittelua voi tehdä tarkkaan mittanauha kädessä pohjapiirustuksen kanssa. Tällöin vältytään paremmin mm. virhehankinnoilta.

Toinen vaihtoehto on tarkastella jo olemassa olevia huonekasveja, ruukkuja, kalusteita ja tekstiilejä sekä suunnitella sitten niitä eri kohtiin kokeillen. Fiilispohjaista suunnittelua.

Teet sitten tarkasti suunnitellen tai vain fiilispohjalta, kaikki ovat yhtä oikeita tapoja. Pääasia, että parvekkeestasi tulee juuri sinun itsesi näköinen ja paikka, jossa sinä viihdyt.

Monet kyselevät vinkkejä omalle parvekkeelleen ja parhaiten niitä löytyy muiden parvekekuvista. Minkälainen on sinun kesähuoneesi? Lähetä kuva, niin joku voi löytää mieleisensä vinkin juuri sinun parvekkeeltasi.