Kesä on taas kauneimmillaan ja kasvit ovat parhaimmassa kasvussa, joten kukaan ei varmasti niitä tässä vaiheessa halua menettää. Kasvukautta on vielä jäljellä, parhaimmillaan jopa neljä kuukautta.

Loma saa monet kaupunkilaiset suuntaamaan matkansa mökeille ja muualle maalle kaupungeista, joten parveke saattaa jäädä pitkiksikin ajoiksi oman onnensa nojaan kasveineen. Kasvit eivät kuitenkaan selviä ilman kastelua, hellepäivinä vuorokauttakaan, joten lomakastelu on laitettava kuntoon.

Minulta on usein kysytty, vaikka en hortonomi olekaan, kuinka usein niitä kasveja pitäisi kastella. Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä kasteluntarve riippuu niin monesta asiasta. Onko parveke lasitettu vai lasittamaton, mihin ilmansuuntaan, mitä kasveja, ruukun koko jne. Varmaa kuitenkin on, että liikakastelu on pahempaa kuin se, että kasvit vähän kuivahtavat välillä. Itse olen laiska kastelija ja päivittäisellä tarkkailulla kyllä huomaa, milloin kukakin vettä tarvitsee. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lehdet alkavat nuupahtaa tai kukat karista, joihin toki voi olla muitakin syitä, mutta kuivuudesta kärsiessään, ne vettä saatuaan taas piristyvät.

Jos multa on kuivaa/kuivahkoa, pintaa syvemmältäkin kokeiltuna, on kastelun aika. Vettä kannattaa antaa aina kerralla paljon eli kastellaan kunnolla, mutta harvemmin, silloin kun kastellaan. Pieni lasillinen vettä päivittäin suureen astiaan on kuin pisara Saharassa, eikä auta kasvia saamaan riittävästi kosteutta. Kastele mielummin aamuisin ja iltaisin, jolloin kosteuden haihtuminen on mahdollisimman vähäistä.

Kasvuvauhti
Neljässä viikossa on ehtinyt tapahtua paljon kasvua, joka vaatii entistä enemmän kastelua.

Ennen lomalle lähtöä

Ennen kun lähdet lomalle, voit helpottaa kasvien selviytymismahdollisuuksia omilla toimillasi.

Nosta tai siirrä ruukut parvekkeen alaosaan varjoisaan kohtaan, jos mahdollista. Varjosta kasveja verhoilla ja kaihtimilla. Laita ruukkujen alle mahdollisimman suuri alusastia vedellä täytettynä. Kastele ennen lähtöä kaikki kasvit tavallista runsaammin.

Multatilan päällisen voi myös suojata esim. sanomalehdillä, jolloin kosteuden haihtuminen on vähäisempää. Jos käytät kastelujärjestelmiä, ostettuja tai itsetehtyjä, testaa niiden toimivuus hyvissä ajoin ennen kun jätät kasvit yksinään niiden varaan.

Lomahoitaja apuun

Jos mahdollista, pyydä naapuria tai ystävää huolehtimaan kastelusta. Älä kuitenkaan aiheuta turhaa stressiä kenellekään, jota voi syntyä hoitajan ollessa esimerkiksi epävarma omasta osaamisestaan. Kerro, ettei ole vaarallista, vaikka kaikki eivät menestyisikään, sillä hyvästäkin hoidosta huolimatta, joku kasveista saattaa kuolla. Hoitajaa helpottaa myös kirjalliset ohjeet siitä, mitä kukakin kasvi vaatii, minkä verran ja kuinka usein.

Itsetehtyjä kastelujärjestelmiä

Kaupoista on saatavana erilaisia lomakastelijoita, mutta sellaisen pystyy helposti rakentamaan myös itse. Oman kokemuksen myötä jo useana vuonna on suosikeiksini nousseet keittiöliina ja muovipullot, joten niillä saat parvekekasvisi selviämään loma-ajan.

Keittiöliina on imukykyistä, mutta yhtä hyvin voi käyttää paksua villalankaa. Leikkaa keittiöliinasta 2-3 cm levyisiä suikaleita. Upota suikaleet imemään vettä vesiämpäriin ja nosta toinen pää suikaleesta ruukkuun. Työnnä ruukussa oleva suikeleen pää syvälle multaan.

Pieneen ruukkuun riittää yksi suikale, mutta suurempiin kannattaa sijoitaa 2 – 3 kpl. Toinen pää on siis ämpärissä veteen upotettuna. Samasta ämpäristä voi lähteä useammalle ruukulle suikaleita, mutta mitä useampi ämpäri, sitä varmemmin vesi riittää kaikille kasveille. Varmista ennen lähtöä, että suikaleet pysyvät useita päiviä kosteina, jolloin voit olla varma, että kastelujärjestelmäsi toimii toivotusti.

Muovinen 0,33 tai 1,5 litran limu- tai muu pullo toimii myös kastelija, kun korkkiin tehdään muutama reikä. Olen tehnyt reiät ihan vaan naulalla ja vasaralla puupalikan päällä napauttaen. Pieniin ruukkuihin riittää pienempi pullo, mutta suuriin ruukkuihin voi laittaa parikin isoa. Täytä pullo vedellä ja sulje rei’itetyllä korkilla. Työnnä pullo korkkipää edellä multaan mahdollisimman syvälle.

Kun multa on kosteaa, tukkii se korkin reiät, mutta mullan kuivahtaessa, alkaa korkista tihkua vettä. Testaa tämäkin hyvissä ajoin ennen lomalle lähtöä eli kastele, laita pullokastelija ruukkuun ja jätä viikoksi ilman omaa kastelua. Pullon pitäisi tyhjentyä pikkuhiljaa kasvin vedentarpeen mukaan, silloin se toimii.

Kuukautta ei kasvit näillä kastelujärjestelmillä toimi, mutta pari viikkoa olen onnistunut parhaimmillaan pitämään niillä kasvit hengissä.

Lomalta palattua onkin aina ensimmäiseksi mentävä katsomaan, mitä parvekekasveille kuuluu. Monet kasvit ovat yllättävän sitkeitä selviytyjiä, eivätkä ole moksiskaan pienistä kasteluhäiriöistä, kun taas toiset vähän nuupahtamisilla osoittavat mieltään yksin jättämisestä, mutta piristyvät nekin taas vettä ja ravintoa saatuaan. Joskus kuitenkin joudumme myös toteamaan, että joku kasveista kuoli joko kuivuuteen tai ötököiden hyökkäyksen seurauksena, mutta sekään ei ole katastrofi, vaan kuuluu tähän harrastukseen.

Rentoa ja hyvää kesän aikaa kaikille parvekkeille!

Kategoriat: KasteluKesäparveke