Näillä pakkasilla on ollut hiukan vaikea orientoitua tulevaan kesään ja parvekekauteen. Lasittamaton parveke on umpijäässä, lyhdyt jäätyneet kiinni lattiaan ja kynttilät lyhtyihin. Havunoksilla somistettu lehmärukka on pudottanut toisen silmänsä ja havutkin alkavat jo ruskettua.

Mutta silti jotenkin kummasti mieli alkaa kääntyä kevääseen! Se ei näköjään ole niinkään kiinni pakkaslukemista vaan kalenterista: maaliskuu on minun kirjoissani ensimmäinen kevätkuukausi, josta partsiviljelijän hupikausi alkaa 😀

Alkuvuoden aikana saatan alustavasti jo miettiä, mitä tahtoisin parvekkeelleni tulevana kesänä, mutta vasta maaliskuun tienoilla pyörät pyörähtävät käyntiin isommin. Silloin teen parvekevihkooni perinteisen listauksen kasveista ja kukista, joita tahtoisin, sekä ruukuista ja laatikoista, joihin voisin istuttaa niitä. Siitä sitten vain yhdistelemään, mikä sopisi mihinkin! Ja paria kuukautta myöhemmin suunnitelmat menevät kuitenkin uusiksi, kun torilta tai puutarhamyymälästä tarttuu mukaan jotain, mitä ei ollut listalla :D.

Suunnittelukauteen kuuluu myös jemmassa olevien siementen tsekkaaminen: mitä löytyy, kuinka paljon, ovatko ne vielä käyttökelpoisia, mitä haluaisin kylvää tänä keväänä ja milloin pitäisi kaivaa multapussi ja ruukut esille. Maaliskuussa alkaisi olla jo aika kylvää ainakin tomaatinsiemenet.

Ja sitten ehkä se hauskin osuus, nimittäin taimikuvastojen selaaminen 😊 Kääntelen sivuja, tutkin ”tuoteselosteita”, merkkaan kiinnostavimmat taimet ja yritän kuvitella, miten ne sopisivat partsilleni. Laventelit näyttävät olevan tulevana kesänä melkoinen hitti, sillä niitä löytyy useampaa erilaista sorttia. Myös perinteisistä petunoista, miljoonakelloista ja nukenkauluksista on tarjolla ihan uudenlaisia väriyhdistelmiä. Ja samoin iki-ihanista verenpisaroista, joista haaveilen joka vuosi, mutta jotka eivät varjoisassa paikassa viihtyvinä pärjää aurinkoisella partsillani.

Hyötykasvien sivuilta löysin kaksi uutuutta, joita haluaisin ehdottomasti kokeilla! Toinen on yllättäen ananaskirsikka, jonka en edes tiennyt kasvavan ruukussakin. Ja toinen on tomaattifanille sopivasti mustia hedelmiä pukkaava tomaatti! Taidan laittaa tilauksen vetämään ja jäädä malttamattomana odottamaan kesää 😊