Mieli on jo keväässä ja tulevassa kesässä. Päätin kuitenkin jättää kasvien kylvö- ja istutusaiheet vielä vähän tuonnemmaksi ja istuskelen vain suunnittelemassa.

Ulkona sataa lunta, mutta lasitetulla parvekkeella voi istua vaikka piknikillä suunnittelemassa tulevaa kesää

Suunnitelmia voi tehdä vaikka piknikillä lasitetulla parvekkeella.

Levitä lattialle viltti tai paksu matto. Termospulloon keitetty kaakao ja juuri uunista otetut juustoleivät lämmittävät mukavasti.

Villatakit ja huivit kannattaa pukea myös ympärilleen, ellei parvekkeella ole lämmitintä.

Kutsu ystävänpäivänä 14.2. naapuri tai rakkaasi piknikille ja nauttikaa  eväistä talvisella parvekkeella. Pienempiä lapsia ilahduttaa aina eväsretki ja tällä kertaa piknikille ei todellakaan ole pitkä matka.

Suunnitelkaa ja tehkää yhdessä lämpöiset eväät. Nauttikaa toistenne seurasta ja miettikää vaikka yhdessä ideoita tulevalle kesäkaudelle.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Mittaaminen

Suunnittelu aloitetaan mittaamisesta. Merkitse ruutupaperille parvekkeen pituus ja leveys. Mittaa ja merkitse oven sekä ikkunoiden paikat. Jos parvekkeen kaide on umpinainen, mittaa myös kaiteen korkeus lasituksen alareunaan. Jos parvekkeellesi on tulossa kasveja, tarvitaan hyllyjä tai kalusteita, jotta kasvit saavat riittävästi valoa.

Muista merkitä myös pylväät, putkistot ja muut kiinteät osat piirustukseen.

Sen jälkeen sinulla on valmis pohjapiirustus.

Käyttötarkoitus, teemat ja värit

Seuraavaksi mietitään parvekkeen käyttötarkoitus. Haluatko parvekkeestasi rentouttavan löhöily- ja seurustelutilan, satoa tuottavan viljelijän puutarhan, kukkatarhan, lasten leikkipaikan vai ruokailutilan? Suurelle parvekkeelle voi suunnitella useammankin toiminnan.

Kun käyttötarkoitus on mietittynä, valitaan  teemat ja väritys. Teema voi olla rennon boheemi, hillitty ja tyylikäs kokonaisuus, viidakkomainen, merellinen jne. Valitse mieleisesi pääväri tai kaksi, joita täydennetään kasveilla, tekstiileillä ja muilla tuotteilla.

Lapset tykkäävät viljellä omaa satoa
Parvekkeellakin voi olla pieni hiekkalaatikko

Lattia, kalustus ja muut tuotteet

Lopuksi valitaan lattiamateriaali, kalusteet ja tarvittavat ruukut sekä koriste-esineet. Näitä valitessasi huomioi sääolosuhteet. Lasittamattomalla parvekkeelle kalusteiden ja mattojen on kestettävä kosteutta enemmän kuin lasitetulla.

Taittuvilla kalusteilla saadaan muunneltavuutta, mutta ilman suunnitelmia tulee parvekkeesta helposti liian täyteen ahdettu sekamelska.

Taittuvat ja pinottavat tuolit ovat käteviä kun tarvitaan vieraita varten lisää istumapaikkoja. Aurinkovuode vie paljon tilaa, mutta jos se on kokoontaittuva, sen voi helposti taitella ja nostaa syrjään, silloin kun sitä ei tarvitse.

Muista turvallisuus

Turvallisuus täytyy ottaa suunnittelussa huomioon varsinkin, jos taloudessa on lemmikkieläimiä tai lapsia. Kaiteille ei saa päästä kiipeämään ja putoamaan.

Ruukkujen on myös oltava parvekkeen kaiteen sisäpuolella, jotta ne eivät pääse putoamaan.

Tiivistettynä suunnittelu

  • Mittaa
  • Mieti käyttötarkoitus, teema ja väritys
  • Valitse lattiamateriaali, kalusteet ja muut tuotteet

Suunnittelulla vältytään virhehankinnoilta, parvekkeesta tulee käytännöllinen ja viihtyisä.

Tärkeintä, että parveke on juuri sinulle mieluinen ja sinun käyttötarkoituksiisi sopiva.

On ainakin 10 syytä laittaa parveke viihtyisäksi 🙂

 

Hyviä suunnitteluhetkiä ja ihanaa ystävänpäivää!

Johanna

Kategoriat: SuunnitteluTalvi