Kaupallinen yhteistyö: Pirilän Kukkatalo
Kevatkasveja parvekkeelle
 

Parvekepuutarhuri aloittaa kevään aikaisin. Ulkolämpötila ei kerro totuutta parvekkeen lämpötilasta. Siihen vaikuttaa sijainnin ja lasituksen lisäksi ilmansuunta sekä mm. kuinka korkealla parveke sijaitsee.

Lämpötila vaihtelee keväisin +16ºC:n ja -10ºC:n välillä. Lisäksi Suomi on pitkä maa ja eri parvekkeidenkin lämpötiloissa on hurjia eroja. Jopa samalla parvekkeella yön ja päivän välillä.

Maaliskuinen löytöretki puutarhamyymälään

Keväisistä kasveista puhuttaessa tulee ensimmäisenä mieleen tetenarsissi. Se onkin kevään suosituin kasvi, ja ihan syystä. Tetenarsissit kestävät jopa -10ºC pakkasia. Se tuo kirkkaan keltaisella värityksellään  kevään parvekkeelle.

Orvokit ovat samoin jokakeväisiä kestosuosikkeja, mutta vähän myöhemmin.

Tetenarsissit kestävät jopa pientä pakkasta ja ovat iloisella keltaisella värityksellään kuin kevään ensimmäiset pikkuauringot

Kävin Pirilän Kukkatalossa Helsingissä ja myymälävastaava Anna Tujula kertoi ystävällisesti, mitkä kasvit viihtyvät ja selviytyävät missäkin lämpötiloissa keväisin.

Sain lisäksi kuulla, että kovavartiset ja paksulehtiset yrtitkin kestävät viileää, esimerkiksi timjami, laventeli ja rosmariini. Sen sijaan pehmeälehtisen ja hentovartisen basilikan voi viedä vasta lämpimälle kesäparvekkeelle.

Kukkasipuleita ja -mukuloita on myös saatavilla jos haluaa kasvattaa itse alusta lähtien komeat kukinnat. Niissä, kuten kaikissa muissakin kasveissa, on selkeät kyltit, joista löytyy nimen lisäksi hoito-, kasvuolosuhdevaatimukset ym. muu tarvittava tieto.

Minulla on tapana napata kuva kasvikyltistä, jotta voin tarvittaessa helposti tarkastaa tietoja myöhemminkin.

12 viileässä viihtyvää kasvia parvekkeelle

Tarjolla on jo maaliskuussa valtava määrä vaihtoehtoja kasveista, jotka menestyvät viileällä kevätparvekkeella. Alla osa kasveista, jotka menestyvät +10ºC:ssa, +5ºC:ssa tai jopa 0ºC:ssa.

Tulilatva
Tulilatva on totuttu näkemään huonekasvina, mutta se pärjää myös +5ºC:lla kevätparvekkeella
Leinikki on kukinnoltaan hämmästyttävän kaunis ja sekin menestyy jo +5ºC:ssa.
Bellis eli Kaunokainen kestää +5ºC:sta lähtien parvekkeella.
Ruukkulilja
Ruukkulilja pärjää myös +5ºC:lla parvekkeella

Kasvata upeasti kukkiva Lilja ruukussa. Liljan voi kasvattaa myös itse mukulasta lähtien. Istuta maalis-huhtikuussa ja se kukkii n. 10 viikon kuluttua istutuksesta.

Istuta halutessasi kevätkasvien joukkoon myös viileyttä kestäviä yrttejä, jotka kasvavat ja antavat satoa syksyyn asti.

Timjami menestyy viileällä parvekkeella, kuten monet muutkin kovavartiset ja paksulehtiset yrtit. Istuta yrttejä muiden kasvien sekaan asetelmiin.
Rosmariini kestää jopa 0ºC:ssa, joten sitä voi huoletta käyttää kevätistutuksissa.
Hortensia viihtyy jopa paremmin viileässä kuin lämpimässä.
Perunanarsissi on sarjanarsissi eli tasetti. Sekin viihtyy viileässä ja monen keväinen kukkasuosikki, eikä ihme kun katselee kukintoja.
Huone-esikko
Huone- ja muut esikot ovat kevään kukkijoita, mutta vaativat vähintään +10ºC.
Muratti
Muratti menestyy myös keväisellä viileällä parvekkeella. Kylmää totuttelun jälkeen se kestää jopa pientä pakkasta.
Muurikello
Muurikello on tuttu näky monella parvekkeella.
Helmililja kestää tetenarsissin lailla jopa pienet yöpakkaset.

En osaa nimetä monista kevään kasveista omaa ehdotonta suosikkiani. Mitkä kevään kasveista on sinun suosikkejasi?

Pirilän Kukkatalo on kotimainen puutarha-alan perheyritys.

Puutarhakeskukset löytyvät Raisiosta, Tuusulasta, Riihimäeltä, Helsingistä ja Salosta. Kukkatalo.fi sekä käyttäjätunnuksella @pirilankukkatalo facebookista että instagramista