Viikonloppuna kävin Lahden Pihapiiri -messuilla, jotka ovat mielestäni aina olleet juuri sopivan kokoiset, säilyttääkseen kotoisuuden, mutta sisältäen kuitenkin paljon kaunista katseltavaa ja mahdollisuuksia tehdä hyviä hankintoja.

Tänäkin vuonna mukaan tarttui taas pari mielenkiintoista kasvia, joita en ole aiemmin kokeillut kasvattaa parvekkeella.

Amppelikurkun taimi

Amppelikurkun taimi oli jo hyvässä kasvussa ostettaessa.

Messuilta on kiva tehdä hankintoja, kun saa samalla hyvät kasvatusohjeet ja muita lisätietoja hankkimistaan kasveista.

Tämänkin amppelikurkun kohdalla sain tiedon, että tuo latvus katkaistaan, kun taimessa on 5 lehteä eli tuo pienin lehti saa vielä hetken kasvaa ja sitten napsaisen tuon “nupukan” pois tuosta päältä. Sitten se alkaa kuulemma hyvin haaroittumaan ja kasvattamaan uusi varsia.

Amppelikurkku, kuten kurkut yleensä vaativat paljon kastelua, mutta palkaksi tästä saa pieniä 10-15 cm:n hyvänmakuisia snack-kurkkuja suoraan amppelista poimittavaksi.

Tämä kaveri viihtyy kuulemma puolivarjoisellakin parvekkeella, mutta aurinkoinenkin paikka sopii, kunhan se ei ole paahteinen. Pääasia, että paikka on lämmin ja suojaisa. Kylmänarkana nostan sen vielä öiksi sisään näin keväällä.

Suklaakirsikka

Onnistuessani talvehdittamaan useita eri kasveja parvekkeella, uskaltaa kokeilla uusiakin lajeja.

Olen jo pitkään haaveillut hankkivani mm. jonkun keväällä kukkivan puun.

Hedelmäpuissa on etuna myös sadon saaminen, mikäli onnistuu satoa saamaan. Miksipä ei saisi, kun saa hyvät ohjeet hoitoon ja olosuhteisiin.

Suklaakirsikka löytyi messuilta valmiiksi kauniisti kukkivana, joten sitä ei voinut vastustaa, vaan se pääsi myös mukaani parvekkeelle. Tässä puussa on sekin hyvä puoli, että se on itsepölyttyvä, joten toisin kuin esim. omenat, se ei vaadi toista puuta kaverikseen tuottaakseen satoa.

Vaihdan sen suurempaan ruukkuun ja toivon, että voin loppukesästä maistella komeita ja makeita kirsikoitani.

Yhdistä samaan ruukkuun eri kasveja

Yhdistä samaan ruukkuun eri kasveja

Puutarhamessuissa ja -tapahtumissa on myös se mukava puoli, että siellä näkee ihan konkreettisesti kivoja ideoita toteutettuna.

Kuvassa esimerkiksi oli yhdistettynä viher- ja heinäkasvi sekä yrtti. Tietysti täytyy aina huomioida, että istutettavat eri kasvit pitävät samanlaisesta kasvualustasta ja kastelusta.

Viher-, heinäkasvi ja yrtti samassa ruukussa.
Ruukkku voi itsessään olla katseenvangitsija

Tuoksuvat yrtit valloittivat

 Saisipa tähän liitettyä ne kaikki ihanat tuoksut, joita yrteistä lähti. Messuilla oli  yrtteihin keskittyneitä kasvattajia useampia, joilta sai halutessaan myös hyvät hoito- ja käyttöohjeet monille eri yrteille. Valikoimaa oli niin paljon, että jokaiselle löytyi varmasti ne mieluisimmat.

Ammattilaisten taidonnäytteet tarjosivat silmänruokaa

Ihan kaikkea ei voi, eikä ole tarkoituskaan toteuttaa omalla parvekkeella tai puutarhassa. Oli kuitenkin mukava kierrellä ihastelemassa ammattilaisten keksiläisyyttä ja taidonnäytteitä, jotka saivat huokailemaan ihastuksesta.

Parvekkeellekin voi laittaa kauniin ja värikkään vappuasetelman, joka viimeistään on merkki keväästä.

Hauskaa ja värikästä vappua!