Parvekkeelle kertyy helposti liikaa erilaisia ruukkuja ja koska säilytystilat ovat rajalliset, täytyy välillä tehdä ruukkujen ja istutusastioiden inventaario.

Kevät ja lämpimät ilmat yllättivät taas parvekeharrastajan. Lämpömittari on näyttänyt jo useana päivänä yli +20 asteen lämpötiloja, eikä öisinkään ole ollut enää alle +10 asteen. Tosin parvekkeeni on Etelä-Suomessa, korkealla ja lasitettu. 

Lämpömittari onkin kevään paras hankinta, jos aikoo kasveja laittaa parvekkeelle. Pihailon puutarhuri sanoi jossain kohtaa kivasti, että katso lämpötila mittarista – älä kännykästä. Sitä onkin syytä noudattaa, sillä näin huhtikuussa ilmat voivat olla vielä kovin vaihtelevia. Kasvien kanssa maltti on nyt valttia, joten käännetään katse hetkeksi ruukkuihin.

Valo pääsee sisään, kun lasitukset pesty

Lasitukset tuli pestyä tänä vuonna hyvissä ajoin. Puhtaat lasitukset päästävät valon sisään ja olen kuullut, että likaiset lasit voivat viedä jopa 40% valon määrästä. Se on aika hurja luku.

Edellisvuotisten multien hävittäminen

Kesästä ja syksystä saattaa jäädä ruukut täyteen vanhaa, edellisvuotista multaa. Eri kaupungeissa näyttää olevan erilaisia ohjeistuksia vanhan mullan hävittämiseksi. Osassa se laitetaan biojätteisiin, osassa sekajätteisiin, joten tarkasta ennen multien hävittämistä oman taloyhtiön tai kunnan ohjeistus.

Ennen ruukkujen tyhjentämistä kannattaa kuitenkin tarkastaa, ettei sieltä olekin lähdössä uutta kasvua. Olin nimittäin ensin aivan varma, ettei kärhöni talvehtisi parvekkeella ja toinenkin termoruukku näytti päällisin puolin sisältävän vain kuivuneita lehtiä. Poistaessani kuitenkin niitä ruukun pinnalta huomasin alta pilkistävän pienet vihreät alut. Ihanaa, kärhöni selvisivät sittenkin talvesta! 

Siistin pintamullan kuihtuneista kasvinosista, lisäsin vähän uutta tuoretta multaa päälle ja annoin vettä eli aloitin kastelun varovasti. Nyt parissa viikossa ne ovat lähtenee jo hyvään kasvuun.

Kärhöt lähtivät kasvuun huhtikuussa

Pidä tarvittavat ja kierrätä loput

Erikokoisia ruukkuja kertyy parvekkeelle helposti liikaa, joten kierrätä tarpeettomat
Erilaisia amppeleitakin kertyy vuosien aikana vähän liikaa

Erilaisia ruukkuja ja astioita kertyy parvekepuutarhurille nopeasti yllättävän paljon. Niitä vaan kerääntyy kuin huomaamatta. Välillä onkin hyvä tehdä pientä inventaariota ja hävittää tarpeettomat, sillä säilytystilat ovat parvekkeella niin kovin rajalliset. 

Pienet ruukut ovat kauniita, mutta vaativat enemmän kastelua pienemmän multatilan vuoksi.

Kysy naapurilta, ystäviltä ja tutuilta tai alueen asukkailta, josko jollain muulla olisi tarvetta ruukuille, joita et itse käytä. Joudut todennäköisesti monen kohdalla sanomaan itsellesi: ”Ei, et tule käyttämään sitä tänäkään kesänä, niin kaunis tai kiva kun se mielestäsi onkin.” Kierrätä tarpeettomat ruukut!

Paljonko niitä ruukkuja parvekkeella sitten oikein tarvitaan? Muutamalla suuremmalla ruukulla pärjää hyvin, kunhan tietää mitä on tulevana kesänä kasvattamassa. Suurella parvekkeella ja paljon kasveja kasvattava tarvitsee ruukkujen koosta riippuen enemmän, mutta pienellä parvekkeella on turha säilyttää monia kymmeniä ruukkuja tyhjillään varastoituina. Ne mitkä tulevat käyttöön säilytetään ja loput laitetaan kiertoon.

Kotisäkit ovat ekologisia istutusastioita, sillä ne on valmistettu kierrätysmuovista ja menevät pieneen tilaan säilytettäessä tai vaikka sisätiloissa muussa käytössä. (Lisätietoja saat kuvaa klikkaamalla)

Itse suosin mielelläni isoja ruukkuja ja astioita. Isot ruukut vievät paljon tilaa, mutta ne vaativat vähemmän kastelua ja niihin voi istuttaa useampia kasveja samaan tilaan. Yhdistelemällä hyöty- ja koristekasveja saa hienoja kokonaisuuksia.

Pienemmissä ruukuissa kasvatan usein yrttejä. Pienet mehikasvit viihtyvät myös pienemmissä ruukuissa.

Amppeleissa kasvavat koristeköynnösten lisäksi vaikka amppelikurkku tai -mansikka.

Tänä keväänä ostin 3 tainta Kelloköynnöstä. Se on yksivuotinen, mutta termoruukku oli tarpeeksi suuri niille kaikille, joten ne löysivät siitä paikkansa. Tästäkin ruukusta muuten pilkisti pienet Kuunliljan alut, joten ne saavat kasvaa siinä varjossa, Kelloköynnöksien juurella.

Leikkokukkia ja orvokkeja

Leikkokukat ovat ihania, joten päätinkin ”istuttaa” ruukkuun suuren lasiastian ja ympärille orvokkeja. Näin leikkokukkia voi aina vaihtaa sesongin tai mieltymysten mukaan. Tai voisihan siihen lasiastiaan vaikka valotkin myöhemmin sijoittaa kesäöitä valaisemaan.

Ruukkuun upotettuun astiaan voi vaihtaa leikkokukat sesongin mukaan

Kaivetaan ruukut esiin, tehdään inventaario. Täytetään ne, jotka päätimme säilyttää, toinen toistaan ihanammilla kasveilla. Kierrätetään tarpeettomat ruukut ja nautitaan kevään auringosta parvekkeella.

…ja haaveillaan tulevasta kesästä vaikka parvekekuvia katselemalla.

Kategoriat: KevätRuukut ja istutusastiat