Japanilainen parveke on mielenkiintoinen, mutta se on malliparveke messuilta.

Suuri terassimainen parveke. Olet varmasti nähnyt parvekkeilla tyylikkäitä kalliita kalusteita, huolella valittuja värejä, erilaisia teemoja ja oikeita viherpeukaloiden kukkivia keitaita. Tomaatit ja muut hyötykasvit kasvavat silmissä. Satoakin tulee valtavasti. Helposti moni ajattelee, että kaikki näyttää niin täydelliseltä, minäkin haluaisin tuollaisen, mutta tämä omani on nyt vaan tällainen tavallinen. Sinulla on Suomen paras parveke!

Mikä meitä vaivaa, että vähättelemme asioitamme, vaatimattomuus vai ujous? Nyt lopetetaan vertailu, nautitaan tekemisestä ja esitellään ylpeinä niitä asioita parvekkeillamme, joista itse nautimme!

Ei niin pientä parveketta, etteikö sinne vaikka vain yhtä ruukkua mahtuisi.

Olen kysellyt syitä, miksi parveke jätetään hyödyntämättä, vaikka halua olisi. Yleisimmät vastaukset ovat osaamattomuus ja parvekkeen pieni koko. Todellisuudessa kummankaan ei tarvitse olla esteenä.

Harrastelijan ei tarvitse olla sisustussuunnittelija

Tosiasiassa jokainen laittaa luonnollisesti ne parhaat tai vähintäänkin hyvältä näyttävät kuvat muille ihailtavaksi. Jossain kohtaa voi olla se epämääräinen ruukkukasa tai ylimääräisiä tavaroita, joita ei näytetä kuvissa. On ollut lohdullista kuulla, ettei muillakaan ole kaikki koko ajan ja joka nurkka tiptop. Ei edes ammattilaisilla.

Helteillä parvekkeella on hyvä nukkua

Sisustuksessa lähdetään aina käyttötarkoituksesta ja budjetti voi olla nollasta sataan. Kierrätetyistä tavaroista saa tehtyä viihtyisän oleskelupaikan lähes nollabudjetilla. Kasvit eivät ole välttämättömiä, sillä ilman kasvejakin saa tehtyä viihtyisän oleskelupaikan. Lahjaksi saatu tuoli ja pöytä riittävät kahvitteluhetkeen yksinasujalle, eikä tarvitse edes suurta tilaa. Jos parveke on suuri, voit järjestä sinne vaikka nukkumapaikka helteillä.

Messujen malliparvekkeet, TV-ohjelmat ja sisustuslehdet eivät aina anna todellista kuvaa, eikä harrastelijan tarvitse olla sisustussuunnittelija. Kuvien tarkoitus on antaa vinkkejä, joista poimia vaan jokin asia toteutettavaksi. Valitettavan usein näkee myös ratkaisuja, jotka näyttävät ohjelmissa ja kuvissa hyviltä, mutta eivät toimisi käytännössä ilman valtavaa työmäärää tai budjettia.

Messujen malliparveke Urban Jungle

Mittaa parveke ja hanki kalusteita, jotka mahtuvat parvekkeellesi sekä sopivat käyttötarkoitukseesi. Kaikkea ei tarvitse saada heti valmiiksi, vaan voit järjestellä ja katsoa kullekin tavaralle ja ruukulle oman paikkansa sekä täydentää tarpeen mukaan. Sitä paitsi, voin kertoa salaisuuden. Parveke, kuten ei pihakaan, ole koskaan nk. valmis, ja hyvä niin, sillä silloinhan meiltä loppuisi tekeminen.

Kasvata itsellesi viherpeukalo

Kuvia katsellessa näkee upeita istutuksia ja kukkaloistoja. Tiheitä köynnösseinämiä ja vuolaana kasvavia amppelikukkia. Punaisiksi värjäytyneitä suuria tomaatteja ja reheviä yrttiruukkuja.

Tuntuu, että kasvit varmasti menestyvät, kunhan on valinnut ne huolellisesti – kaikki asiat huomioon ottaen.

Punaiseksi värjäytynyt suuri tomaatti

Kuvia katsellessa näkee upeita istutuksia ja kukkaloistoja. Tiheitä köynnösseinämiä ja vuolaana kasvavia amppelikukkia. Punaisiksi värjäytyneitä suuria tomaatteja ja reheviä yrttiruukkuja.

Tuntuu, että kasvit varmasti menestyvät, kunhan on valinnut ne huolellisesti – kaikki asiat huomioon ottaen. Media luo vielä lisäpaineita otsikoimalla ”näin saat kasvisi varmasti menestymään”. Tulee helposti tunne omasta osaamattomuudesta, kun joku kasvi kuolee. Menetyksestä saattaa seurata sitten totaalinen luovuttaminen. Kukaan ei ole syntynyt viherpeukaloksi ja usko pois, jopa ammattilaiset joutuvat joskus toteamaan, että ei mennyt niin kuin Strömsössä.

Puutarhaharrastelijana olen joutunut päässyt opettelemaan asioita kuuntelemalla viisaampia, lukemalla ja varsinkin kokeilemalla – joskus kantapään kautta. Taito lisääntyy tekemällä ja hauskinta onkin juuri se, että aina oppii jotain uutta eli kasvata itsellesi viherpeukalo.

Osaamattomuutta pelargonian kanssa

Olen aina tykännyt pelargonioista, niiden kauniista kukista sekä suurista valikoimista johtuen. Innostun joka kevät hankkimaan vähintään yhden parvekkeelle. Ne eivät kuitenkaan koskaan ole menestyneet, vaikka kaikkialla sanotaan niiden olevan todella helppohoitoisia. Paljon valoa ja kestää jopa kuivuutta eli oikea laiskan kastelijan unelma, kun saa jopa kuivahtaa välillä.

Olen sijoittanut ne ohjeiden mukaisesti aurinkoiseen paikkaan ja kastellut harvakseltaan, koska ystäväni tappoi omansa liikakastelulla. Pelargoniani kasvoi, mutta kukat lakastuivat melko nopeasti, eikä uusia nuppujakaan näkynyt. Hengissä oli komeine vihreine lehtineen, mutta ei kukkinut.

Siirsin ruukun pois paahteesta ja kas, viikon päästä se oli täynnä nuppuja ja parissa viikossa taas täydessä kukassa. Olin varma, että pelkkä siirto oli se ratkaisun avain. Sain kuitenkin ammattilaiselta kuulla, että syynä kukattomuuteen olikin todennäköisesti liika kuivahtaminen. Saa kuivahtaa, mutta kukinta voi kärsiä. Syynä ei ollutkaan paikan vaihto vaan se, että olin ollut kastelematta liian kauan. Taas opin uutta!

Hengissä oli komeine vihreine lehtineen, mutta ei kukkinut.
Paikan vaihto ja ammattilaiselta saaduilla ohjeilla Pelargonia kukkii taas
Kasvata ja kokeile edullisesti

Nyt sinusta voi tuntua, että kokeileminen tulee kalliiksi, jos ei onnistukaan. Todellisuudessa se voi olla lähes ilmaista.

Pyydä joltain tutulta pistokas, laita se ruukkuun ja hoida ohjeiden mukaisesti. Pieni pistokas ei vaadi paljon multaa ja ruukkuna voi käyttää lähes mitä tahansa astiaa. Salaatin siemenpussit maksavat parhaimmillaan alle euron ja niitä voi kylvää koko kesän eli vielä ehdit kokeilemaan. Tai syötyäsi ruukkusalaatin lehdet, upota juuret multaan ja parissa viikossa saat uusia salaatinlehtiä nautittavaksi.

Onnistumisen myötä innostus lisääntyy ja vähitellen oppii huomaamaan, mitkä kasvit menestyvät juuri omalla parvekkeella ja omilla taidoilla. Puutarhanhoitoon liittyy aina menetyksiä, mutta kokemuksen myötä onnistuu yhä useammin. Onnistumisien myötä kokemus kasvaa ja innostus lisääntyy. Rohkeasti vaan kokeilemaan, ruukku kerrallaan.

Sinun parvekkeesi on Suomen paras!

Vaikka parvekkeellasi olisi pelkkä tuoli tai yksi ruukku, Sinulla on Suomen paras parveke, koska olet sen juuri itsellesi laittanut!

Kuvaa parvekkeesi kasveineen, sellaisena kun se on tällä hetkellä. Tee muistiinpanoja ja mikä tänä vuonna mielestäsi onnistui ja mikä ei, niin ne helpottavat seuraavia suunnitelmiasi.

Käy poimimassa vinkit ihan aidoista oikeista parvekekuvista ja lähetä kuva myös omastasi muille vinkiksi!

Onnistuneita parvekehetkiä!

– johanna –