Siitä ei ole vielä ihan hirveästi aikaa, kun kiroilin syksyn tuloa ja toivoin viimeiseen asti, että kesä jatkuisi vielä. Sen jälkeen olen ehtinyt reilusti toivoa, että kaikki kesäkukat kuolisivat mahdollisimman pian, jotta pääsisin laittelemaan jo syksyjuttuja :D. Viimeisiään vetelevä kesäparveke ei näytä enää niin kivalta.

Viime viikonloppuna ehdin hienosti askarrella partsilla. Nakkasin pois viimeisetkin kesäkukkien rippeet – lukuun ottamatta yhtä sinnikästä parvekelaatikollista samettikukkia ja lobelioita – , leikkasin kypsymättömät tomaatit irti rungoistaan ja toin ne sisälle lämpimään, ja vein puiset lattialaatat varastoon ja korvasin ne talvea paremmin kestävillä kaislamatoilla. Vielä pitäisi viedä myös kesätuolit vintille.

Sitten pääsin istuttamaan! Hain torilta jo aikaisemmin kanervia, pari hopealankaa, syklaamin, koristekaalin ja krysanteemin, ja ne löysivät nopeasti paikkansa parvekkeelta.

Siinä missä kesällä partsillani on melkoinen tungos, syksyllä ja talvella vain muutamassa ruukussa on elämää. Rehevän kesän jälkeen kestää hetken ennen kuin silmä tottuu väljyyteen. Parvekkeen toisessa päässä oleva viljelylaatikkokin näyttää nyt ihan kummalliselta, kun kovalla työllä revin ruusupavun köynnökset pois!

Koristekaali

Koska lattialla on nyt tilaa, kaunis ruosteenvärinen krysanteemi saa rauhassa istuskella ruukussaan ison lyhdyn vieressä. Niiden lisäksi lattialle tulee ruukkuun enää joku näpsäkkä havu, mutta sen vuoro on vasta myöhemmin.

Kanervia ostin taas aika paljon, sillä niissäkin valikoima on kasvanut ja saatavilla on vaikka mitä ihanuuksia! Kaksi moniväristä kanervaa pääsivät yhteiseen ruukkuun, ja perinteiset punaiset kaverit jakavat tilan hopealankojen ja syklaamin kanssa.

Kanervista tulee hirmu helpolla talvinen fiilis tunnelma, mutta koristekaalin, syklaamin ja krysanteemin ansiosta pysytellään vielä syksytunnelman puolella 🙂