Parveke on mitä mainioin paikka kasvattaa erilaisia yrttejä ja muita hyötykasveja. Lasitettu parveke on kuin kasvihuone, jossa monet kasvit aloittavat kasvukauden pihakasveja aikaisemmin.

Tamien kasvattajilta löytyy vahvojen taimien lisäksi aina uusia mielenkiintoisia yrttejä ja hyötykasveja sekä käyttö- ja hoito-ohjeet samaan hintaan.

Oliiviyrttiä voi käyttää kaikkialla, missä oliiviakin käyttäisi.

Yrtteihin on helppo hurahtaa, sillä niitä on helppo kasvattaa lähes millä tahansa parvekkeella. Ainoastaan pohjoissuuntainen parveke asettaa hieman lisähaastetta valonpuutteesta ja lämmöstä johtuen. 

Hurahdinpa – positiivisessä mielessä – sitä minäkin taas hankkimaan yrttejä Versoo-tapahtumasta. Kahdeksan erilaista yrttiä ja kääpiösamettikukan taimia lähti mukaani parvekkeelle. Tosin vielä ne saavat olla pääosin sisätiloissa, kunnes lämpötila on yli 15 asteen.

Yrtit olivat kuitenkin jo niin isoja, että niitä voi  alkaa heti käyttämään.  Sitä tuuheampia niistä tulee, mitä enemmän niitä napsii käyttöön. Latvasta napsasten vaan ruokien maustamiseen, salaatteihin ja leivän päälle. Lempiyrttejään sekoittamalla saa myös ihanaa teetä. Yrtit mukin pohjalle, kiehuva vesi päälle ja hetken haudutus – siinä kaikki.

Yrtit
Leikkaa yrttejä ahkerasti, jotta ne kasvavat vahvoiksi ja tuuheutuvat.
Suolaviiniheinä on koristeellinen jo lehtiensäkin ansiosta.

Yrttien valinta omalle parvekkeelle

Lähtökohtaisesti kannattaa tietysti valita sellaisia yrttejä joita tietää käyttävänsä. Tosin mikään ei estä kasvattamasta niitä pelkästään koristearvon vuoksi, sillä itsekin monesti valitsen yrttejä pelkästään lehtien muodon tai värien perusteella ja opettelen käytön myöhemmin.

Kun valitsee yrttejä parvekkeelle voi miettiä myös sitä, kuinka ahkera kastelija on itse. Toiset yrtit kestävät kuivahtamista reilustikin kun puolestaan toiset ovat oikeita juoppoja ja vaativat jatkuvaa kastelua.

Banaaniminttua voi rönsyilevän kasvutapansa vuoksi kasvattaa vaikka amppelissa.
Versoo-tapahtumassa löytyi myös erikoisempia hyötykasveja, kuten tämä Malabarinpinaatti.

Yrteistä ja hyötykasveista saa todellista lähiruokaa, kun niitä kasvattaa omalla parvekkeella. Miten ihanaa onkaan kesäisin käydä napsimassa ruukuista yrttejä ja muita hyötykasveja. 

Joskus yrttejä tulee innostuksiin hankittua enemmän kuin ehtii tuoreeltaan käyttää. Olen sitonut oksia pieniksi nipuiksi ja ripustanut kuivumaan. Kuivettuaan tarpeeksi kauan laitan ne pieniin purkkeihin odottamaan käyttöä. Erilaisia yrttejä sekoittamalla saa ihan omanlaisen mausteseoksen. Yrttejä voi käytön lisäksi myös säilöä monella eri tavalla. Kuivattamisen lisäksi yrttejä voi käyttää maustamaan ruokaöljyjä, tai pakastamalla vaikka jääpaloiksi, joista ne on sitten helppo lisätä ruokaan tai juomaan.

Kuukausimansikka
Kuukausimansikasta saa marjoja koko kesän.

Nyt viimeistään on hyvä hetki suunnitella tulevalle kesälle hyötytarha parvekkeelle

Jokainen löytää varmasti suurista markkinoilla olevista valikoimista mieleisensä kasvit.

Tosin itse taas kerran joudun vähän miettimään, mihin ihmeeseen sijoittaisin parvekkeella kaikki tänään tekemät ihanat löytöni. Kannattaa siis suunnitella vähän etukäteen ennen hankintojen tekoa.

Ammattilaisen kasvattamat arvomaankurkun taimet ovat tukevia.
yrttien tunnistuspöytä
Lapset saivat silmät sidottuna arvata oikeat yrtit monesta ruukusta.

Versoo-tapahtumassa oli muuten myös tosi kiva Lasten- ja nuorten puutarhayhdistyksen järjestämä yrttien tunnistamispöytä. Montakohan sitä olisi itse tunnistanut silmät sidottuna tuoksun ja maun perusteella. Harmi, ettei tullut kokeiltua, sillä siihen sai osallistua myös aikuiset.

Tiesitkö muuten, että kaikkien yrttien kukatkin ovat syötäviä? Myös monien, koristekasveina pitämiemme kasvien kukat ovat syötäviä kuten mm. orvokki, kääpiösamettikukka ja krassi.

Nyt toukokuussa on aika nauttia tulevan kesän odotuksesta ja yrttien upeista tuoksuista.